Toerisme Provincie Antwerpen

Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) vzw coördineert het toeristisch beleid en de uitvoering ervan in de provincie Antwerpen, met een focus op de regio’s Antwerpse Kempen en Scheldeland. De vzw heeft een ruime ervaring in het marktgericht maken en het promoten van het toeristisch aanbod. Daarvoor werkt ze binnen en buiten de sector samen met het bedrijfsleven, verenigingen, steden, gemeenten en andere overheden. Daarnaast zet TPA ook eigen acties op.

De provincie Antwerpen beschikt momenteel al over meer dan 300 uniform bewegwijzerde en erkende toeristische themawandelingen, allemaal samen goed voor 2.500 km wandelplezier. Met dit reeds ruime aanbod, een breed draagvlak bij de lokale toeristische sector, en de stijgende vraag naar zachte recreatie (cf. vergrijzing bevolking), is het duidelijk dat wandelen letterlijk en figuurlijk aan een opmars bezig is. TPA heeft van wandelen dan ook een prioriteit gemaakt. Naast een wedstrijd voor organisatoren van wandelinitiatieven, startte in september 2008 ook een wandelcoördinator bij TPA. De wandelcoördinator staat hoofdzakelijk in voor de uitbouw van het wandelknooppuntennetwerk, een geheel van landschappelijk aantrekkelijke paden die in twee richtingen en aan kruispunten van paden (= knooppunten) bewegwijzerd zijn.

Binnen ‘Grenzeloos Wandelen’ zullen er zeven nieuwe netwerken worden gerealiseerd. TPA werkt, samen met de gemeenten en de Regionale Landschappen, zes van deze netwerken uit: ‘Rivierenland’ (106 km in Boom en omstreken vanaf 18 april 2010), ‘Kempens Landgoed’ (272 km in Ravels en Arendonk vanaf 19 mei 2010), ‘Kempense Heide’ (435 km in omgeving Kalmthoutse Heide vanaf november 2010), en ‘Kempense Hoven’ (270 km tussen Schilde en Beerse vanaf februari 2011), 'Kempense Meren' (160 km in Mol-Dessel-Retie vanaf voorjaar 2012) en tot slot 'Kempense Kolonies' (240 km Hoogstraten-Merksplas vanaf voorjaar 2012). De netwerken worden volgens de richtlijnen, en met cofinanciering, van Toerisme Vlaanderen bewegwijzerd.

Contactpersoon:
Liesbet De Wit
+32 (0)3 240 63 95  
liesbet.dewit@tpa.be
www.tpa.be